Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser Motorsporten.dk
Nyheder fra dansk motorsport, og international motorsport med dansk deltagelse.
Motorsporten.dk - Dansk motorsport og international motorsport med dansk deltagelse. Nyheder, artikler, resultater og anmeldelser

Formel 1

Danmarks første kvindelige Formel 1-ingeniør

Formel 1 
05/06/24 

Ung, nysgerrig og med vilje af stål. Emma Winther-Rasmussen er netop blevet optaget på verdens førende ingeniøruddannelse inden for motorsport.
 

Læg mærke til navnet, Emma Winther-Rasmussen, for det kommer du til at møde i fremtiden, hvis du interesserer dig for Formel 1. Til september starter hun på Oxford Brookes University i England, hvor hun skal læse Motorsport Engineering med det klare mål at arbejde i Formel 1.

Hun tager dermed første skridt mod at blive historisk.
- Det lyder måske meget lidt Jantelovsagtigt, men jeg vil være den første kvindelige ingeniør fra Danmark, der er med til at skabe Formel 1-biler. Intet mindre.

Selvom hun blot er 19 år, er smilet lige så stort som ambitionen. Øjnene er klart fokuseret og viljen stålsat.
- Det har været min drøm i flere år, som jeg hele tiden har forsøgt at arbejde mig tættere og tættere på at gøre til virkelighed. At jeg nu er kommet gennem nåleøjet og ind på den absolut førende uddannelse, er kæmpestort og en enorm forløsning.


(Foto: Frank Visler)

Tape, tape og gaffa
Allerede før Emma Winther-Rasmussen opdagede motorsporten pegede pilen i retning af en ingeniøruddannelse. Hun har været skabende og byggende siden hun første gang opdagede en taperulle. Alle papæsker, ruller, knapper og dimser samlede hun sammen og brugte dage på at bygge robotter, legehuse og julegaver af pap og tape.

At skabe og udvikle er ikke noget, hun tænker over, hun gør det bare.
- Jeg kan ikke lade være. Der kommer altid bare idéer til noget nyt, jeg skal lave eller prøve, forklarer hun.

En stående joke i Emmas familie er, at hun i årevis holdt hele verdens tape-industri kørende. Det viste sig så, at hun faktisk havde fat i den lange ende.
- Da jeg hjalp til hos Nymark Racing lærte jeg noget meget vigtigt om racerbiler: man skal ikke male dem i en farve, der ikke findes gaffatape i, for hold nu op, hvor er de biler tapet meget sammen. Og det med tape, dét er jeg virkelig god til!


(Foto: Frank Visler)

Jeg er fart
Familien kan ikke forklare, hvor interessen for motorsport er kommet fra, for udover speedway, er der ikke set meget af den slags i hjemmet. Altså lige bortset fra særligt én tegnefilm, der har kørt i loop i hjemmet.

- “Cars” (“Biler” på dansk) har jeg set så mange gange på repeat i de første mange år af mit liv, at jeg slet ikke har tal på det. Jeg kan alle replikkerne udenad, og måske burde mine forældre allerede der have set det komme, griner Emma, der dog først for alvor rettede blikket mod Formel 1 i 2017.

- Jeg så tilfældigt Brasiliens Grand Prix på TV, og jeg var hooked med det samme. Det er simpelthen en fantastisk sport, hvor marginaler betyder alt, og hvor der er enormt meget nørderi og passion forenet.

Ret hurtigt førte begejstringen til deltagelse i flere internationale online communities, hvoraf hun selv har været med til at drive aktiviteter og engagement. Alt sammen ved siden af studier og arbejde.

Skaberkraft og aerodynamik
Kærligheden til Formel 1 ligger ikke i det at køre. Hun har aldrig drømt om at blive racerkører.
- For mig handler det om at skabe og udvikle. At skabe farten! Da der var så mange problemer med porpoising, var det virkelig interessant, hvordan de arbejdede med bilerne, og det er lige det med aerodynamik, jeg gerne vil specialisere mig i. Motoren er vigtig, ja ja, men aerodynamikken er det ægte vilde, forklarer hun med den ild i øjnene, der nu har banet vejen til Motorsports Engineering i England.

Det er herfra de førende Formel 1-hold håndplukker deres ingeniører, og derfor var det målet fra starten. Uagtet at vejen dertil ville og har krævet hårdt arbejde.

Hårdt arbejde mod målet
Ud over sin studenterhue fra HTX i Køge med speciale i Teknologi og Design, og en hjælpende hånd hos Nymark Racing, har hun det seneste år haft to job for at finansiere uddannelsen.

England har trukket sig ud af EU, og derfor skal alle udenlandske studerende selv betale hele uddannelsen. Selve skoleafgiften alene er på 147.000 kroner om året i fire år, hvortil der også kommer bøger, rejser med skolens race team og almindelige leveomkostninger.

Alt i alt regner hun med, at de næste fire års studier og ophold i England ender med at stå hende i op mod 1,4 millioner kroner.

- Det er virkelig mange penge! Jeg arbejder, sparer penge sammen og søger alle de fonde og legater, jeg kan komme i nærheden af, ligesom jeg nu også har lavet en crowdfunding, for jeg vil det her. Jeg vil det! slutter den ambitiøse studerende med stålsat vilje i øjnene og et stort, forventningsfuldt smil. Til september gælder det, og det første store skridt mod Formel 1.

(Red: Har du også lyst til at støtte Emmas vej mod hendes mål ?
Læs mere om Emma's crowfunding her
)

FAKTA:
Emma Wiese Winther-Rasmussen
19 år
Opvokset i Køge
Student fra HTX Køge med speciale i Teknologi og Design
Fra september 2024 studerende i Motorsport Engineering på Oxford Brookes University, England.


Læs mere om:
  • Nymark Racing
  •